ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

POSTED BY statera | Απρ, 21, 2017 |

Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε σε ένα τρόφιμο, είναι  η ημερομηνία λήξης. Ειδικά σε τρόφιμα ευπαθή , όπως τα γαλακτοκομικά, θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης  και το περιθώριο που έχουμε για να το καταναλώσουμε.

Όταν ελέγχουμε τα συστατικά που περιέχει το τρόφιμο, θα πρέπει πρώτα να κοιτάμε την  ποσότητα στην όποια αναφέρονται οι παρακάτω αναλύσεις. Συνήθως οι ετικέτες αναφέρονται στα 100γρ. προϊόντος, όπως βλέπετε στην εικόνα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το προϊόν μπορεί να είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα, έτσι αν δεν το προσέξετε να θεωρήσετε ότι  όλη η συσκευασία έχει τις θερμίδες που αναγράφονται στον πίνακα. Έτσι λοιπόν αν το τρόφιμο είναι 200γρ. και η ετικέτα σας ενημερώνει για τα συστατικά που περιέχονται στα 100γρ. θα πρέπει να κάνετε τον υπολογισμό. (Π.χ. Το τρόφιμο περιέχει   497 θερμίδες στα 100 γρ. αλλά η συσκευασία που έχω είναι 200γρ. τότε υπολογίζω:  497×2= 994 θερμίδες.

Με την καινούργια όμως νομοθεσία, επιβάλλεται τα προϊόντα να αναγράφουν τις ποσότητες συστατικών και ανά συσκευασία. Έτσι λοιπόν,  για να δείτε τις ποσότητες  συστατικών στην ποσότητα της συσκευασίας  ή του τεμαχίου,  θα κοιτάτε την διπλανή στήλη η οποία αναγράφει  ανά τεμάχιο ή ανά συσκευασία. Επίσης στα περισσότερα τρόφιμα πλέον θα δείτε στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας το παρακάτω εικονίδιο, το οποίο σας ενημερώνει για τις θερμίδες, τα λίπη, τα σάκχαρα και το νάτριο που περιέχει η μερίδα ή το τεμάχιο.

Οι θερμίδες σε μια ετικέτα, αναγράφονται σε ορισμένα τρόφιμα και ως «ενέργεια».

Το επόμενο που αναγράφεται είναι τα λιπαρά, τα οποία χωρίζονται σε κορεσμένα, πολυακόρεστα και ακόρεστα. Πρώτα θα πρέπει να κοιτάτε το  σύνολο του λίπους , σε σχέση πάντα με τα γραμμάρια του προϊόντος. Αν π.χ.  ένα προϊόν που είναι 30 γρ.   περιέχει  10-15 γρ. λίπους, αυτό σημαίνει ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα. Θα πρέπει να προσέχετε, γιατί το λίπος μπορεί να αναγράφεται ως «φυτικά λιπαρά» το οποίο έχει ακριβώς την ίδια αξία.  Όσον αφορά τα ακόρεστα-πολυακόρεστα και τα κορεσμένα λιπαρά, τα πρώτα είναι τα «καλά λιπαρά» τα οποία δεν βλάπτουν και τα δεύτερα (κορεσμένα), είναι εκείνα τα οποία σε μεγάλες ποσότητες είναι υπεύθυνα για καρδιαγγειακές ασθένειες. Έτσι λοιπόν,  θα πρέπει να προσέχετε τα κορεσμένα λιπαρά να είναι  όσο γίνεται σε μικρότερη ποσότητα στο τρόφιμο.

Το επόμενο που θα δείτε σε μια ετικέτα,  είναι οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και είναι απαραίτητοι. Χωρίζονται σε σύνθετους υδατάνθρακες και σε απλούς. Οι απλοί θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα. Έτσι λοιπόν, για να δείτε πόση ζάχαρη περιέχει το τρόφιμο που αγοράσατε,  θα κοιτάξετε στην ετικέτα εκεί που λέει «απλά σάκχαρα». Εδώ ισχύει αυτό που αναφέρθηκε και στο λίπος. Αν το τρόφιμο που αγοράσατε είναι 30γρ. και τα σάκχαρα που περιέχει (όχι οι υδατάνθρακες) είναι 10 γρ. ή και περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει πολλή  ζάχαρη.  Προσοχή γιατί η ζάχαρη μπορεί να αναγράφεται με άλλο όνομα όπως σουκρόζη, σιρόπι γλυκόζης, γλυκόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό, είναι οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα στοιχείο το οποίο βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνο του εντέρου,  σταθεροποιεί το ζάχαρο στο αίμα κ.α.  Έτσι λοιπόν, είναι ένα βασικό στοιχείο στη διατροφή μας. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό τα προϊόντα που αγοράζουμε,  να προσέχουμε σ την ετικέτα τους να αναγράφει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών.

Επιπροσθέτως,  όσον αφορά το νάτριο, λόγω του ότι σε μεγάλες ποσότητες ευθύνεται για υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες και κατακρατήσεις υγρών, καλό θα είναι να το προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε.  Έτσι λοιπόν, το νάτριο θα πρέπει να είναι κάτω από 0,3 γρ.
Τέλος,  πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συστατικά σε ένα τρόφιμο, αναγράφονται
με σειρά ποσότητας,  στην οποία περιέχονται στο τρόφιμο. Άρα τα 3 πρώτα αναγραφόμενα συστατικά, είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα στο τρόφιμο.

Ακόμη, πρέπει να προσέχετε τα τρόφιμα που αναγράφουν 0% ζάχαρη ή 0% λίπος.  Σε αυτήν την περίπτωση,  θα πρέπει να κοιτάτε τις θερμίδες, γιατί μπορεί ένα τρόφιμο να είναι πολύ χαμηλό σε ζάχαρη (ή σε λίπος), αλλά να είναι πλούσιο σε λίπος (ή σε ζάχαρη αντίστοιχα).

Όσον αφορά τους τυποποιημένους χυμούς,  θα πρέπει να προτιμάτε εκείνους που αναγράφουν «χωρίς προσθήκη ζάχαρης- 100% φυσικός χυμός». Μην αγοράζετε χυμούς οι οποίοι αναγράφονται ως «φρουτοποτά» ή αναγράφουν «από 100% φυσικό χυμό».

Ο παρακάτω πίνακας σας αξιολογεί την περιεκτικότητα (χαμηλή-μέτρια-υψηλή) ανάλογα το συστατικό:

TAGS :